Veranderingen binnen organisaties volgen elkaar in hoog tempo op. Visies, denkwijzen en bestaande gedragspatronen staan voortdurend ter discussie. Beleidswijzigingen, bezuinigingen, het weghalen van managementlagen, het ‘kantelen’ van organisaties, etc. leiden regelmatig tot vragen die te maken hebben met een heroriëntatie op de arbeidsmarkt.
Loopbaanvragen kunnen ontstaan als...
- ...mensen niet meer tevreden zijn met hun huidige baan, of werkomgeving. Ze willen meer, minder, of gewoon anders.
- ...banen verdwijnen door reorganisaties, of omdat bedrijven ophouden te bestaan.
- ...mensen na een ziekte-of burnout besluiten dat ze niet meer terug willen naar hun oude werkplek, of dat hun plek tijdens hun afwezigheid verdwenen, of anders ingevuld is.
- ...jonge mensen met veel potentie, die snel in een baan rollen, zich afvragen of ze wel de juiste keuzes gemaakt hebben.
Het doel van loopbaancoaching is om mensen te begeleiden naar een andere baan en/of werkcontext. De relatie tussen de loopbaancoach en de coachee is erg belangrijk. Vandaar dat we altijd een intake gesprek voeren, waarin we onderzoeken of er een goede ‘klik’ ontstaat.
We bespreken de wederzijdse verwachtingen en als er een dubbel ja is (van de coachee en van ons), maken wij een voorstel met daarin een plan van aanpak.
Tijdens een loopbaantraject doorlopen we een aantal stappen:
- Aandacht voor de loopbaan tot nu toe
- Maken van een aantal testen
- Dromen over de ideale baan
- Breed zoeken naar vacatures
- Kaders en randvoorwaarden formuleren
- Voeren van netwerkgesprekken
- Gericht solliciteren