thp

Het Dialoogspel

Luuk Poorthuis, de tekenaar met wie we veelvuldig samenwerken, heeft ons kleurrijke klantenbestand op een prachtige manier in beeld gebracht. Het idee is ontstaan tijdens een brainstorm over hoe we dat wat we in gang gezet hebben bij de klant beter kunnen borgen.

Zo ontwikkelde zich via zijn tekening een teamspel: het Dialoogspel

kleur bekennen

Doel van het spel

Het dialoogspel genereert een positieve energie, geeft nieuwe inzichten, brengt belangrijke thema’s en onderwerpen in kaart en versterkt de onderlinge verbinding.

Vandaar dat het dialoogspel en de uitkomsten van het spel goed kunnen worden gebruikt als eerste stap in een (verander)traject.

Hoe ziet het dialoogspel eruit?

Het basisspel wordt gespeeld met zes categorieën. Welke categorieën dit zijn, is afhankelijk van de vraag van het team. Het spel wordt namelijk altijd op maat gemaakt voor een team en/of organisatie.

Enkele voorbeelden van categorieën die vaak worden gebruikt zijn:

 • samenwerking
 • klanten/cliënten
 • macht / invloed
 • ontwikkeling
 • ik als professional
 • leiderschap
 • geschreven en ongeschreven regels
 • successen

Aan iedere categorie wordt een tiental vragen en/of opdrachten gekoppeld. Ook de vragen worden voor elk team op maat gemaakt. Tevens heeft het team tijdens het spelen de gelegenheid voor het toevoegen van vragen.

Spelleiding 

De manier waarop het spel wordt begeleid, heeft veel invloed op het resultaat. Het spel vraagt om een goede spelleider/procesbegeleider, die ervoor zorgt dat iedereen de ruimte krijgt, de individuele inzichten en meningen met elkaar verbonden worden en die door kan vragen op momenten dat dit nodig is. Vandaar dat wij het spel altijd eerst zelf begeleiden binnen een organisatie.

Mocht een organisatie vervolgens zelfstandig met het spel aan de slag willen, dan kunnen wij een workshop geven. Het resultaat van onze inspanning is dat de organisatie uiteindelijk zelf het spel op maat kan maken, in kan zetten, kan begeleiden en spelen.

Waar wordt het spel al gespeeld? 

Het spel is al met succes ingezet bij o.a. de volgende organisaties:

 • Gemeenten: o.a. Zaltbommel, Amsterdam, Hulst en Maasdriel
 • Zorg: o.a. Zorgcentrum het Baken, Zorgboerderij het Groene Erf, Zorgorganisatie De Schakelring
 • Onderwijs: o.a. Basisschool de Fonkeling, Basisschool de Nieuwe Kring, VOraad 2016
 • Andere organisaties: o.a. Politie, Ministerie van Financiën, GGD, GGzE en Sociale Wijkteams

Wat zeggen de spelers? 

“Het is heel bijzonder om te zien, hoe snel we door het spelen van het spel tot de kern kwamen”

“Door met het spel aan de slag te gaan, hebben we elkaar beter leren kennen en is er meer duidelijkheid over wat wij van elkaar verwachten en hoe wij meer kunnen halen uit onze samenwerking”

“Ik dacht eerst ‘moeten we nou serieus een spel gaan spelen met elkaar..?’ Maar na enkele minuten zat ik zo in het spel, dat ik vergat dat we een spel aan het spelen waren. Zo heb ik zelfs als regissseur een groepsfoto gemaakt”

“Ik vind het spel heel goed omdat het, op een luchtige en waarderende manier, lastige en soms spannende onderwerpen bespreekbaar maakt”

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Cher ten Have - Adviseur en veranderkundige

Cher ten Have

Adviseur en veranderkundige

Lees meer

Mary van Boxtel - Transitiecoach

Mary van Boxtel

Transitiecoach

Lees meer

Maartje Jongen - Spraakmaker

Maartje Jongen

Spraakmaker

Lees meer

Mijke van Poppel - E-learning

Mijke van Poppel

E-learning

Lees meer